top of page

Du kender dem godt!

De der samtaler hvor man har noget på hjertet, men det føles skræmmende og svært at få det sagt. Måske er det en specifik samtale, eller måske er det generelt svært for dig at åbne op.

Behovet for samtalen opstår af tusind forskellige årsager og i langt de fleste relationer. For sandheden er, at vi i relation til andre, om det så er vores partner, forældre, veninder, kollegaer mm. ofte vil opleve at det er sårbart at dele vores behov, tanker og hvordan vi egentlig har det.

At finde modet til at tale om det der fylder kan være svært, og det er der nogle helt naturlige årsager til, som du kan læse mere om her.

Men selvom de føles svære, så er det altafgørende for vores relationer og hvordan vi har det indeni, at vi finder modet til at tage dem alligevel.

For når vi ikke siger de ting højt som fylder... Når vi ikke har evnen og modet til at sige til og fra. Når der er forskel på hvordan vi har det indeni i og hvad vi giver udtryk for, så påvirker det alt! 

"Det er IKKE når vi tør tage de vigtige samtaler i vores relationer, at vi mister samhørigheden. Det er når vi IKKE tør tage dem". 

Image by Anh Nguyen
Image by Joshua Ness

I hvilken relation er der en samtale, du har svært ved at tage?

I parforholdet

I familien

Med din børn

Med dig selv

Hvorfor er de svære?

Hvorfor føles de samtaler så svære at tage?

Bange for at gøre det anden person ked af det

Bange for hvordan den anden person vil reagere

Bange for at blive afvist og ikke at blive forstået

Bange for at miste samhørigheden og relationen

Bange for skuffe, skabe konflikt og splid

Frygten for at miste samhørigheden, blive afvist og ikke at være vellidt (kært barn har mange navne), er en grundlæggende frygt hos os mennesker, som ofte holder os tilbage fra at gøre de ting vi drømmer om.  Fra at turde være den vi er og ærligt sige højt hvordan vi har det. 

Det er både menneskeligt og fuldt forståeligt.  Frygt er en svær størrelse, som altid vil være med os, så derfor handler det ikke om at komme af med den, men at lære at håndtere den og ikke lade os styre af den. Hverken i vores liv eller i vores relationer.

Lær at styre frygten og få modet til at åbne op og tage de vigtige samtaler i dine relationer.

Hvorfor er det vigtigt at vi snakker om det?

  • Det usagte skaber mentalt overarbejde

  • Det usagte sætter sig i kroppen

  • Det usagte ødelægger selv de bedste relationer 

  • Det usagte æder os op indefra og skaber distance, frustration, ensomhed og ubehag

  • Det usagte og alt det vi ikke tør vise frem, holder os fra at føle os elsket som den vi er og ikke den vi tror vi skal være 

  • Det usagte holder os fra at turde handle på det der virker rigtigt for os

 

Følelser som vi undertrykker og ikke forholder os til, de bliver hængende og hobber sig op. På et tidspunkt, så tager de styringen.

Det kan føles som om vi mister kontrollen, fordi vi kommer til at reagere uhensigtsmæssigt. F.eks. ved at vi bliver alt for vrede, alt for kede af det, føle os meget ramt af små hændelser, ord og handlinger.

 

De tunge konsekvenser af ikke at tage sig af sine følelser, og turde tage de svære samtaler er blandt andet:

Angst

Depression

Stress

Afhængighed

Derfor er det altafgørende for kvaliteten af vores liv og vores relationer at vi finder modet til at tage dem, selvom de er svære.

bottom of page